Εχθές το απόγευμα ο φίλος μου Ηλίας Β… σε συζήτηση μας , με προβλημάτισε βάζοντας όμως τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Μου είπε λοιπόν αν…..
Πληθωρισμός (επίσημος) : >10%
Επιτόκιο Καταθέσεων : σχεδόν μηδενικό 0%
Επιτόκιο Δανεισμού : 5% – 17% (και θα αυξηθεί)
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ..
Όλοι κερδίζουν εκτός από αυτόν που βάζει τα λεφτά!!! Δηλ. ΕΣΕΝΑ τον KOYTO ΚΑΤΑΘΕΤΗ ΓΙΑΤΙ ..
1.Αν έχεις καταθέσεις στην τράπεζα, τότε οι καταθέσεις σου χάνουν 10% της αξίας τους το χρόνο. Βλέπε πληθωρισμός.
2.Η τράπεζα σου δίνει μηδενικό επιτόκιο για τις καταθέσεις σου (πάλι καλά που δεν σε χρεώνει προς στιγμήν γιατί σε λίγο θα ζητάει και φύλακτρα ).
Αλλά όμως !!!
α. Η Τράπεζα δανείζει τα χρήματά σου ( δάνεια σε τρίτους ) με 5%+– 17% επιτόκιο, που σύντομα θα αυξηθεί γιατί ο πληθωρισμός είναι >10%.
β. Σε περίπτωση Στεγαστικού Δανείου ακόμα και με επιδότηση ζητούνται πρόσθετες εγγυήσεις και σε πολλές περιπτώσεις και τριτεγγυητές και επιπλέον έξοδα έγκρισης ακόμα και αν δεν εγκριθεί το Δάνειο. Ακόμα δε και αν η εμπορική αξία του Ακινήτου είναι (εκτιμημένη και από την Τράπεζα ) μεγαλύτερη από το Δάνειο.
γ. Στην δε περίπτωση έγκρισης επαγγελματικού Δανείου από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και σε αυτό ακόμα οι Τράπεζες ζητάνε πρόσθετες εγγυήσεις ως κάλυψη (Collateral) συνήθως από 20%-40% . Απομυζώντας στην κυριολεξία τη ρευστότητα και παίζοντας με την Βιωσιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (που σήμερα αυτές αποτελούν το 92% των επιχειρήσεων) και των ελεύθερων επαγγελματιών.
δ. Σε άλλες περιπτώσεις Οφειλέτες, ενώ έχουν καταβάλλει μεγάλο μέρος του δανείου τους, να μην έχουν κανένα δικαίωμα στο περιουσιακό τους στοιχείο, να πωλείται το δάνειο τους, σε ξένα η εγχώρια fund με ποσοστό 5% – 15% για ενήμερα δάνεια, έ αυτό και αν είναι συνέργεια στη κλοπή του πλούτου της χώρας από κερδοσκόπους και παράσιτα.
ε. Και πέρα από τα παραπάνω στην θλιβερή καθημερινότητα, εκεί που αρχίζουν και παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα και οι υπάλληλοι ζητούν εγκρίσεις είναι, αν κάποιος θελήσει να σηκώσει ή να καταθέσει ένα κάπως ασυνήθιστο ποσό, εκεί αρχίζουν οι ερωτήσεις (πάντα βέβαια στον πληθυντικό), πού τα βρήκατε, τι τα θέλετε κ.λ.π. χωρίς να συζητάμε για την εμφάνιση χαρτονομίσματος των 500 €.
Επιπλέον εκτός της Τράπεζας και μέσω αυτής περιμένουν να κερδίσουν και
- οι μέτοχοι της Τράπεζας ( μικροί και μεγάλοι )
- οι άμεσοι και έμμεσοι Σύμβουλοι – Συνεργάτες (Μισθοί, προμήθειες, bonus, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, δωρεάν parking, παροχές σε είδος κ.λ.π.)
- οι εισπρακτικές Εταιρείες (ελληνικές και ξένες)
- οι δικηγόροι και οι διαμεσολαβητές
- κ.α. κοράκια.
ΤΕΛΙΚA ΑΝ …«Όλοι κερδίζουν εκτός από εσένα δηλ. αυτόν που βάζει τα λεφτά!»
ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΚΑΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.;
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΥΜΉΘΗΚΑ (βλέπεις η μνήμη είναι ελαστική) …. Πως Κάποτε…οι Τράπεζες έδιναν επιτόκια καταθέσεων αντίστοιχα του πληθωρισμού. Και παρόλα αυτά, τότε οι Τράπεζες είχαν κέρδη (με περισσότερο Προσωπικό και περισσότερα Υποκαταστήματα ) και αυτές εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους και το κράτος εξυπηρετούσε το χρέος του. Και μου περνάει απ’ το μυαλό, μήπως είναι καλύτερα οι οικονομίες μας στο Σπίτι παραδοσιακά , γιατί την ιστορία την υποψιαζόμαστε, οι παλιοί το είχαν ζήση με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου εξανεμίστηκαν περιουσίες, οι νεότεροι με το Κραχ του Χρηματιστηρίου το 1999, μετά με την κρίση 2009 – 2014 και τα capital controls οι νεότεροι . Άραγε τι ασφάλεια μπορούν να προσφέρουν οι Τράπεζες από ένα Bank run, από μία μαζική απόσυρση καταθέσεων. Θα μου πείτε εκεί υπάρχει ασφάλεια, δεν θα διαφωνήσω, όπως το βλέπει ο καθένας, Έξω η απειλή είναι οι κλέφτες Μέσα η ανεπάρκεια και ή επενδυτική απειρία, ή υποκρυπτόμενη αδιαφάνεια, ή ληστρική ελευθεριότητα της ΑΑΔΕ, ή ρευστή πολιτική κατάσταση κ.λ.π , ζούμε σε εποχή που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πιά είναι η σωστή επιλογή .
Χ.Ε.