ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΛΩΝΗΣ: Ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας (και τηλεοπτικός παρουσιαστής), παρότι είχε αρκετές κακές στιγμές στο παρελθόν, ετοιμάζει νέα επένδυση στον χώρο της ψυχαγωγίας, με… κρατική στήριξη…
Και εξηγούμαστε. Η εταιρεία του Barkingwell Progress -ιδρύθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2021 με το κολοσσιαίο κεφάλαιο των 4.000 ευρώ και μοναδικό εταίρο τον ίδιο- έλαβε το «πράσινο φως» ένταξης στον Αναπτυξιακό για επενδυτικό σχέδιο, επιλέξιμου κόστους… 9,935 εκατ. ευρώ! Το σχέδιο αφορά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, βίντεο και κινηματογραφικών ταινιών.
Και μια λεπτομέρεια, η πιστοποίηση της καταβολής του αρχικού εταιρικού κεφαλαίου της εταιρείας, δηλαδή οι 4.000 ευρώ, έγινε στις… 26 Οκτωβρίου.
Αυτά είναι!
* Επειδή είδαμε ότι η αναφορά αυτή προκάλεσε σωρεία αναδημοσιεύσεων και θύελλα στα social media, ακόμη και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη, θεωρούμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα είναι απολύτως αληθή. Η εταιρία έχει αρχικό κεφάλαιο 4.000 ευρώ και το επιλέξιμο ύψος της επένδυσης είναι 9,9 εκατ. ευρώ (η επιχορήγηση θα είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων). Ωστόσο ΔΕΝ αποτελούν υπαινιγμό για οιαδήποτε παρανομία, ή παρατυπία επί του προκειμένου, εκ μέρους του Νίκου Κοκλώνη. Αυτό που μας προβληματίζει είναι η ίδια η διάρθρωση του του πλαισίου ενισχύσεων επιχειρηματικότητας «μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».
Γιατί; Διότι επιτρέπει σε επιχειρήσεις που στήνονται με ασήμαντα αρχικά κεφάλαια να δηλώνουν συμμετοχή και να διεκδικούν επιχορηγήσεις ακόμη και για μεγάλα έργα, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων, «υποσχόμενες» πρακτικά ότι θα αποκτήσουν και θα δεσμεύσουν στο μέλλον τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσουν το έργο που δήλωσαν. Αν δεν υλοποιήσουν όπως πρέπει το σχέδιο τους, προφανώς, εφόσον πραγματοποιούνται επαρκείς έλεγχοι, δεν θα πάρουν τα λεφτά. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί το θέμα, όπως υποστήριξε ο Άδωνις.
Με δύο λόγια, έτσι μπορούν να «καπαρωθούν» θέσεις για μεγάλες επιχορηγήσεις (είναι χαρακτηριστικό ότι προβλέπονται ελάχιστα όρια επενδύσεων, όχι όμως και μέγιστα όρια στο πλαίσιο που ορίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ τον Μάιο του 2021, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων), οι οποίες όμως αφορούν επενδύσεις που μπορεί να γίνουν ή να μη γίνουν, ανάλογα με τη διάθεση ή την επιτυχία μελλοντικών κινήσεων του «επιχορηγούμενου». Λεφτά μπορεί να μην πάρει, η θέση όμως έχει «καπαρωθεί», πιθανώς εις βάρος κάποιων άλλων που διεκδικούσαν επιχορήγηση.
ΔΑΝΕΙΑ: Κακά μαντάτα φέρνει το ΙΟΒΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, σε υψηλό τριετίας, στο 4,1%.
Υπάρχουν και χειρότερα: η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και τον Νότο της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 166 (από 131 τον Αύγουστο) και 129 (από 86) μονάδες βάσης, αντίστοιχα.
Περαιτέρω αύξηση δηλαδή σε ένα σημαντικό παράγοντα μείωσης της ανταγωνιστικότητας.